neljapäev, 9. märts 2017

Herneste kasvatamise 2. nädal (9.Märts)

Huraaa, meil tärkasid esimesed herned. Kuni kolmapäevani me vaid vaatasime ja kastsime oma nõusid ja muud ei vaadanud sealt vastu, kui pruun muld. Siis kuulsin kõrvalt rühmast, et nad olid oma  nõud musta kilega katnud ja juba herned väljas. Nii tegime ka meie ja jee, ka meil esimesed rohelised peaksesed paistavad.
Kastame taimi


Lastega vaadeldes, leidsime ERME -herneste vannist kokku 7 tärganud hernepeakest. ERME1 ehk varem leotatud hernestest oli üles tulnud 4 hernest ja kuivadest ERME2-st 3.
ERME hernesordist on 7 taime tärganud.


Vaatlusel selgus, et herned olid erineva kasvuga. Otsustasime üheskoos herned ära mõõta. Kasutasime selleks joonlauda.
ERME1 2cm (Helene mõõdetud) Reas esimene ja esialgu ka kõige kõrgem. Hakkame selle taime kasvu jälgima.

ERME2 taim. 0,5 cm kõrge.




Selgus, et ERME1 henetaimed olid tunduvalt kõrgemad. Mõõtmistulemused näitasid, et  ERME1 kõrgused jäid vahemikku 1,5-2 cm. Samas kui ERME2 taimed olid kõigest kuni 0,5 cm kõrgused.
Kuna projekti käigus peame mõõtme üht konkreetset taime valisime selleks ERME1 reas esimese taime-9.märts oli selle kõrguseks 2 cm.


Kokkuvõte:
9.03- ERME1 (niisutatud) oli 4/5-st hernest tärganud. Taimekõrgused 1,5-2 cm.
          ERME2 (kuivad) oli 3/5-st hernest tärganud. Taimekõrgused -0,5 cm.
VALMA hernestest ei ole veel märku.



2. NÄDALAKÜSIMUS
Mitu aastat on herneseeme idanemisvõimeline?
Lastega arutlesime, et huvitav, kui kaua ühed herneseemned vastu peavad. Lapsed arvasid, et päris 100 aastat ei pea aga kauem ikka, kui 1 aasta. Eks see vastus kuhugi sinna kahe vahele jääb. Meil oli hea näide tuua muruseemnetest, mis olid kappi jäänud ja juba nii 3- 5 aastat vanad. Nendest kahjuks muru ei saanud, ei hakanud idanema.
Enamus laste jaoks oli mõiste idanema uus- nüüd teavad lapsed, et see tähenab seda, seemnest hakkab taim kasvama.
Õige vastuse leidmiseks pidime appi võtma interneti. Veidi otsimist ja leidsimegi vastuse: Herneseeme püsib idanemisvõimelisena 4-6 aastat.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar